2014. márc. 14.

A második bokréta: tavaszi tárlatok, csokorba szedve

A szériában nyíló tavaszi kiállításokból egyetlen posztba nem bírtam bezsúfolni azokat, melyeket magam is felkerestem és jó szívvel ajánlom mindnyájatoknak. Most következzen egy újabb adag élmény, amit akár a közelgő hétvégén is megélhetsz, ha nyitsz az újra és felkerekedsz otthonról. Előtte ismerd meg a kiállító művészt itt, a vizitkártya írásaiban, hisz majd mindegyikőjüknél vendégeskedtem már. Nyiss be hozzájuk, nézz be otthonukba, műhelyükbe, olvass bele életükbe, hitvallásukba, hogy majd ott a galériákban, a műveik előtt állva már beavatott legyél. Meglásd, a dolog működik: a kiállított műtárgyak ismerőssé válnak, a szobrokban meglátod az alkotót magát és a festmények általad is átélt, rokonlelkű érzelmeket üzennek.
Győry Eszter és férje Osiris O’Connor "Lélek angyalok" tárlata a Jászi Galériában látható , ahol Eszter festményei mellett élőben találkozhatsz e két világlátott művész elragadó woodoo babáival. A gyöngyökkel, üvegekkel, különös kis tárgyakkal díszített, kézzel festett szobrok mindegyike külön egyéniség, hasznos varázserővel töltve. A művészek szerint ők csak születési bizonyítványt adnak hozzájuk, nevet már adoptálóiknál kaphatnak, ott bontakozhat ki teljesen személyiségük is. Én is kaptam egyet tőlük - ezt a kis egyszemű, prémgallérost - amikor szentendrei galériájukban és elképesztően színes otthonukban jártam. /Cikk a 2014. márciusi Lakáskultúrában./







Külön öröm számomra, amikor munkáim révén barátságok szövődnek, kreatív emberek találnak egymásra. Ilyenkor magam is követem a szerencsés fúzió, vagy a közösen megtalált helyszín eseményeit /mint pl. a paloznaki festőművész és a kilim-kereskedő házaspárok közös tárlatait, akik egy lakásfotózás és pár kölcsönkért szőnyeg kapcsán kattantak egymásra./ De ugyanilyen ígéretes sztori egy asztalka és egy rajziskola találkozása is, melynek kézzel fogható eredménye egy minap megnyílt kiállítás. Hogy érthetőbb legyek: Mártiról - aki civilben bútorrestaurátor - és az ő kis bisztrójáról, mint kiváló kiállítási térről mesélni kezdtem barátaimnak, Nádas Alexandra és Nagy Gábor képzőművészeknek. A parányi cukrászda falai akkor még üresen álltak, de a tulajdonos teremtette otthonos miliő és a félelmetesen finom sütemények miatt már a megnyitás heteiben komoly sikert jósoltam a helynek. Márti történetét még megírom egyszer nektek, de ha addig valami szépre és finomra is vágytok egyszerre, irány a:
NanArt Rajziskola tanulóinak kiállítása az Asztalkában. Ahol a forrócsokis süteményfalás közben talán ti is kedvet kaptok, hogy heti pár alkalommal egy különleges alkotókör tagjai legyetek és számos grafikai-festészeti-sokszorosító eljárást megismerve felfedezzétek a magatokban szunnyadó tehetséget. Mindezt Gábor és Alexandra segítségével, akiknek szépséges vidéki otthonában és műtermében már vendégeskedtünk egy vizitkártya cikkben. 










Az eseménnyel egy időben Alexandra legújabb képei is megtekinthetők Soroksáron, a Galéria 13-ban. A fiatal művész míves festményein az épített környezet ábrázolása a kultúra bölcsőiben tett - olasz városok, francia tájak - kirándulásokból merít, de egyfajta belső utazást, végtelen otthon-vágyat is átélhetünk az ódon kopott házfalak és sodródó úszóházak között. 



A festett házak mellett megtervezett otthonokat is láthatunk a Fuga Építészeti központban . A "Nagyítások" c. tárlat, mely Ekler Dezső 60 válogatott munkáját mutatja be, fotókkal, makettekkel, kisfilmekkel, az építész személyes vallomásaival, precíz terveivel és kézi rajzaival, március 23-ig. A válogatás az Alessi csészéktől a "Makovecz-stílusú" lakóházakon át a kortárs borászatokig átfogó képet nyújt egy igazán sokoldalú alkotóról.








 Végül következzen egy frissen nyíló  design-rendezvény, melynek Buda egyik izgalmas színfoltja, a Palmetta Design üzlet-galéria ad otthon. A "Magyar tárgy" című kiállítás stílusos időzítése a március 15-i ünnepnap délutánja. Regős Anna textiltervező és Regős István képzőművész galériájában még a megnyitást követően jártam egy terítési performanszon, ahol hazai és nemzetközi designerek tárgyai kerültek egy asztalra Anna színpompás textíliáival. Találkozzunk a most nyíló tárlatukon!












   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése