2014. ápr. 11.

Család a könyv körül

Történet egy sokoldalú famíliáról, ahol mindenkinek szívügye a könyv. Képek egy romantikus villáról, melyet a dédapa, Laszgallner Oszkár építész és festőművész, a műegyetem tanára épített a húszas években. Feleségével, a dédnagymamával közösen írt naplójából sok titok kiderül a korabeli társasági életükről, az eklektikus kúriát díszítő szobrokról… majd a nehéz évekről, a pincében ásott óvóhelyről, a telek feldarabolásáról.  
A példásan renovált, emlékeket őrző falak közt teljesedett ki az utódok családi könyvmanufaktúrája:, a nyomtatás, a kiadás és a terjesztés szerves egységében gondolkodó, a gutenbergi hagyományokat követő vállalkozás. Kelemen Eörs a nyomdász édesapa, Mária a műszaki rajzoló feleség, grafikusművész leányuk  Kelemen Ágnes és férje, Jeney Zoltán grafikus jóvoltából mára több tízezer oldalnyi nemzeti-kulturális emlék digitalizálásán, számos kis példányszámú, míves kézimunkát igénylő könyvritkaság és felbecsülhetetlen értékű kódex-másolat megjelentetésén vannak túl, miközben első kötetes szerzőkkel is foglalkoznak.
Egyedi kiadványaik sorában talán legszebbek Ágnes és Zoltán közösen illusztrált ifjúsági sorozata, Ágnes mesekönyvei és noteszei, melyek „Neske”illusztrációiról álmodozó szemű lányok és magányos királyfiak néznek vissza ránk. Megtalálod őket tarka mozaikkal borított furcsa kis kastélyukban, az ország egyik legszebb könyvesboltjában és az április-májusi Lakáskultúra Vizitkártya rovatában! Ha tetszett, add tovább!













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése