2014. máj. 14.

Angol pajta magyar tájon

-„…ma már úgy gondolom, hogy a telek választott minket!”- emlékszik az otthonkeresés kezdeteire Valéria, a vajdaságból származó vendéglátóm, aki  tizenkét év külföldi tartózkodás után angol férjével, Péterrel az oldalán tért vissza Magyarországra. A cserszegtomaji lakóhely kiválasztásában nagy szerepet játszott a feltöltődésre alkalmas, változatos tájegység, benne Európa legnagyobb gyógyhatású hévizi tava, Keszthely város műemlékeinek szépsége és a kis zalai falvak mesés hangulata.
A falusi gyermekkor emlékei és a szigetországban megszokott természet-közeli életszemlélet miatt egy átjárható, napfényes és közvetlen kertkapcsolatos épületben gondolkodtak, mely szerkezetében őrzi a hagyományos vidéki házak jellegét, de enteriőrjeiben és felhasznált anyagaiban formabontóan modern atmoszférájú. A stilizált angol pajtaépületre hajazó látványt és az otthonosság jegyeit hordozó belsőépítészeti megoldásokat végül egy helybéli építész, Nagy Krisztián vetette papírra. A jó arányérzékkel és választékos ízléssel bíró háziasszony szerint a bútorok, textíliák és dísztárgyak kiválasztása spontán alakult, de ahogy izgalmas olajfestményein, úgy itt sem véletlen a színek és formák finom harmóniája. A ház falain állandóan változó díszletként működnek Valéria színpompás festményei, melyek heti rendszerességgel születnek a művész keze alatt és amiket  saját kertjének élővilága inspirál. De vannak itt nonfiguratív művek a manchesteri művészeti akadémián töltött éveiből, vagy tarka tájképek a zalai „vindornyalaki mesék falva” öreg házairól, ahol már több ízben is járt a vizitkártya. Mostanában Valéria festményeiből kilépnek és „3-D életre” kelnek a kert lakói: kerámia madarak, halak lepik el a házat és a kert végi műhelyt, ahová minden nap elvonul alkotni. 
„Mintha egy végtelen, kreatív vakációt élveznénk nap, mint nap! „ – összegzik a megtalált otthonuk, csodás kertjük és a hazai táj hangulatát vendéglátóink, angol és magyar nyelven. 
Lakásbemutató cikkem a májusi "Otthon&kert" magazinban, előzetes itt, a blogon. Köszönöm, ha tovább adod...


















1 megjegyzés: