2015. febr. 6.

Csak a változás állandó

„-Avatott tárgykészítők vagyunk, könnyen elengedjük műveinket…”- vezet körbe Karsai Zsófia az alkalmi tárlaton, mely a bejáratnál guggoló fekete gránitmacskával  kezdődik, érintve a teraszon telelő kőbékákat, baglyokat és formás marokköveket... Díszítve a nappali kandallóját és könyvespolcait,  helyet kérve az étkező sublótján és vitrinében, a napfényben fürdő műhely összes polcán...





A folyvást változó házi kiállítás műtárgyai – Holló István és Karsai Zsófia iparművészek alkotásai – a két műhelyből jövet kis ideig megpihennek a házban, finoman áthangolják az enteriőröket, megunhatatlan díszletként színesítve a hétköznapokat. Majd gyűjtőkhöz vándorolnak, vagy hazai és külföldi biennálékra, tárlatokra utaznak, nemzetközi ismertséget és elismerő díjakat hozva készítőjüknek.Körülöttük, ebben a 17 éve épített, saját ízléssel kialakított, a család mindenkori életmódjához idomuló házban maguknak a bútoroknak és textíliáknak is külön történetük van. 



De a saját, kreatív családi univerzumban ugyanúgy benne élnek az ihletett szárnyalás és a két gyermekükkel való agyagozás flow-élményei, vagy azok a kíváncsi látogatók, akik az itt készített tárgyaikkal hétről-hétre egy csipet boldogságot is magukkal visznek Zsófitól. Még idegenül, egymást méregetve érkeznek a kerámia műhelybe, majd a rendszeres workshopok alkalmával – megismerve egymást és felfedezve saját, rejtett képességeiket – művészetkedvelő jóbarátokként távoznak.  Alkotás közben sok mindent megértenek a Ferenczi-díjas keramikus játékosan titokzatos tárgyaiból, örök üzenetet rejtő nászajándékaiból vagy az agyagtestű óráiból, melyekhez  férje készíti az ötvösmunkát.





  
Mert az energikus Zsófi mellett István a nyugodt erő, a csendes polihisztor, aki szobrász, keramikus, éremműves egyszerre, miközben perfekt szakács és apa is, civilben. Egyedi hangvételű, nemesfém szobor-ékszerei  és fémes csillogású kerámia ékszerei  az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét ugyanúgy gazdagítják, mint viselőjük testét, ruházatát. Nagyméretű, varázslatos, organikus szobrai bármely stílusú teret képesek belakni, nem csak esztétikai hatást, de a folyamatos megújulás érzetét nyújtva.
Ahogy ez a sokunk számára áhított élmény ebben a színes családi otthonban is kézzel fogható és szívvel érzékelhető…



A teljes cikket a február-márciusi Széplak magazinban - már digitálisan is! - megjelenő Vizitkártya rovatban találod. Köszönöm, ha a hírt megosztod és csatlakozol a Vizitkártya közösségéhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése