2015. márc. 23.

Értékét megőrzi

Az utcaszintről pár lépcsőn át ereszkedünk le Szász Károly üvegművész kincseskamrájába, a nagy időket megélt, jobb sorsukra váró porcelánok és üvegek közé.  Az Óbudán található alagsori helyiség redesign műhely, raktár, bemutató terem és parányi bolt is egyben.. 





Így a betérő vásárló egy csapásra szemtanúja lehet a művészi átalakulásoknak is... Ahogy a Mátyás templom színes üvegablak-darabkáiból medál, egy padlóváza-töredékből fülbevaló születik, vagy az antik japán bélyegből  üvegbe foglalt mandzsettagomb,  a retró porcelán nippekből  bross készül a kreatív kézműves keze között. Herendi, Meisseni, Zsolnay, Hollóházi, Rosenthal, Róth…: e nagy múltú márkák, neves manufaktúrák termékeit, híres művészek alkotásait viheti haza az ember, csinos ékszertestbe foglalva, elérhető összegért. 






S míg a vevőnek a bőség zavarában és a porcelánok tengerében nehéz a válogatás, Károly már legújabb fejlesztését a „megcsiszolt fény” fantázianevű ékszereit mutatja, bennük apró gyémánttal és az üvegbe zárt, vegytiszta olajban úszkáló buborékkal.  A technikai bravúrok és látványos kísérletek már 2OO5-től, a Mome üvegtervező szakán is foglalkoztatták a fiatal designert, ahol első, levegőbuborékos belsőépítészeti üvegeit készítette. 



Ugyanitt, egy vizsgafeladat kapcsán az újrahasznosított –applikált üvegékszerek kezdték érdekelni, mely szenvedélyes értékmentés –az üvegrestaurátori munkák mellett - a mai napig tart. Ilyen tünemény a „Csipkepengő” kollekció is, ahol a 2O pengős bankjegy ornamentikáját láthatjuk csipkeszerűen áttört, ezüstözött és aranyozott szemüveg- keretein, medáljain és dísztollain, melyekbe különleges porcelándarabokat is rejt. 



Vagy az eozin-fényű Zsolnay porcelánokból készült ékszerek, melyekkel az Iparművészeti Múzeum pályázatát nyerte. 

De Károly számára kihívás a legkisebb, hozott anyagból való komponálás is: amikor egy összetört családi porcelánból hordható emlékeket készít a hozzá forduló megrendelőknek. Akik a fiatal iparművésztől szakmai alázatot, mesterségbeli profizmust és végtelen empátiát is kapnak a csillogó ékszereik mellé.




Szász Károly üvegművész és porcelán- designer egyedi tervezésű ékszerek formájában menti át a törékeny múltat a jövő generációjának. Templomi üvegablakok, porcelán tárgyak, antik bélyegek és bankók nyernek új formát és jelentést a személyre szabott, szépséges munkáiban. Róla szól márciusi cikkem az OTTHON&KERT magazinban. Köszönöm, ha ha posztot megosztod! Majd gyere játszani szép porcelán ékszerért, itt a blogon!




   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése