2015. szept. 4.

Gizus néni és a millennium

Minden bizonnyal maga Gizi néni, a villa első tulajdonosa lenne a legboldogabb vendég a házban, ha visszacsöppenhetne az ezerkilencszáz tizes évekből napjainkba.  Örömmel konstatálná, hogy bár Balatonalmádi arculata jelentősen megváltozott és a belvárosból magasodó Öreg-hegy sem a régi, ám néhai panziója – melyet  193o-ból még egy bécsi turisztikai cikk is az olvasók figyelmébe ajánl  - most  szebb, mint valaha.





A „Gizus néni nyaralója” tábla helyett most a „Villa Millennium” felirat díszíti a példásan rekonstruált épület homlokzatát. A századforduló stílusát idéző tornácok és erkélyek csipkés-áttört fafaragásai, a vörös mészkő burkolatok, az óriási fenyőfákkal teli ligetes kert épp olyan időtlen minőséggel és nyugalommal csábítja maradásra az ide betérőket, mint a boldog békeidőkben. Hisz az épület új gazdái hamar megértették, hogy nem pusztán ingatlant, de legendát is vásároltak a házzal. Ezért az első perctől komolyan gondolták a korhű renoválást, ugyanakkor könnyedén adtak teret a legfrissebb technikai-lakberendezési trendeknek.
A két évig tartó precíz felújítás jóvoltából mára nyoma sincs azoknak a mostoha évtizedeknek, amikor textilgyári üdülőként, vagy harmadosztályú panzióként funkcionált az államilag kisajátított, majd továbbadott épület. Így nem csoda, hogy a vendégek előtt egész nyáron nyitva álló házból maguk a tulajdonosok is nehezen akaródznak hazatérni fővárosi otthonukba. Nem csak az építkezés, de a ház működtetése is közös ügyükké vált, melyben apa, anya, kiskamasz, nagymama, jóbarát, de még a lakberendező szomszédasszony is fontos szerepet vállalt.








 A száz éves, romantikus stílusú balatoni villaépület teljes kivitelezését a kreatív építész testvérek,  Ziszidisz Alekosz és Nikosz családi vállalkozása végezte. A belsőépítészet-lakberendezés Vajta Szilvia munkái, aki baráti megrendelőivel közösen ötletelt. Szilvia koncepcióját dícsérik a balatoni fürdőéletet idéző enteriőrök, bennük a víz és napfény színei, a halak és hajók kontúrjai…







Valamint a tóparti nyaralás utánozhatatlan hangulata, mely az újra fogalmazott tarka retró bútorok és a monokróm fényképek formájában köszön vissza ránk. Mert korok és évtizedek elmúlnak, de az a bizonyos balatoni nyár mindnyájunk életében időtálló, romantikus élmény marad.





Nyáridéző cikkem a szeptemberi Otthon&kert magazinban. Ha tetszett, add tovább a hírét és csatlakozz a vizitkártya olvasóihoz a facebookon!