2017. jún. 12.

Budapest retró

-„Nem a poros múltat, inkább a modern dizájnt, a letisztult praktikumot látom bennük! Szeretem őket, mert olyan tartalommal bírnak, ami 50 évig kitartott, így stabilabbak, mint a maiak. Karakteresek és történeteket mesélnek. Egyediek, pláne ötletesen befestve! De felújításuk gazdasági és környezettudatos szempontból is előnyösebb, mint új és új darabokat vásárolni.”- így vall a régi bútorok iránti érzéseiről Stefán, a német születésű egykori „közgázos”diák, aki egyetemistaként maga is évekig volt pesti albérletlakó.



Akkor még nem gondolta, hogy egyszer épp e tapasztalatokból profitál majd… Évek múlva úgy hozta a sors, hogy végül Budapest lett a választott otthona, a régi pesti bérházak a szenvedélyei. Első lakását még 2O11-ben mutattam be magazinban és a blogon. Saját lakberendezésében egyfajta laza „européer szemlélet” tükröződik, mely az értékmentést, a rejtőzködő luxust és a könnyed játékosságot ötvözi.


Ezért az elkészült lakások közösségi tereiben és szeparált szobáiban, az eklektikus berendezésben és full-extrás komfortjában igencsak otthon érzik magukat azok a külhoni fiatalok, akik diákéveiket töltik Budapesten és nincs ellenükre a más kultúrákkal való összeköltözés. Ebben a frissen elkészült Ráday utcai polgári lakásban is gyakran folyik négy-öt nyelven a társalgás…



Stefán minden esetben, így ezúttal is kikérte építész édesanyja véleményét a megvételre kínált, lelakott ingatlanról, melyben a hetvenes évek óta egy szemernyi felújítás sem történt. Majd a közös ötletelésből született átalakítási tervek mentén a brigád hozzálátott először a bontásnak, majd az építésnek. A már említett „társbérleti funkció” miatt a nagyszobából közösségi konyha, a néhai kis konyhából háló lett, a további három szoba mellé.



A közösségi térként funkcionáló étkező-konyha terébe egy téglafalú kamrát is építettek. A hatalmas retró hűtőszekrény stílusos választás a piros műbőr bútorok mellé. A hosszanti falhoz támaszkodó rafinált konyhapultban bontott tégla, hy-tech bútorok, beépített háztartási gépek, ledfények és öles szúette fagerendák is találhatók.




 A lakás gerincét adó, szobákat összekötő folyosó a lecsiszolt vakolattól, az ezüst-szürkére festett ajtóktól és a cementlappal kombinált járólaptól különleges tér.



A hatvanas-hetvenes évek bútorai új színeket kapva kiválóan alkalmazkodnak a belvárosi polgári lakás miliőjéhez. A levert vakolatú szobai téglafal Stefán kedvenc falfelülete. A lakásban talált biedermeier hatású és retró stílusú bútorokat örömmel megtartotta az új tulajdonos. A szoba tónusaihoz jól illik Hegedűs B.Piros festőművész olajképe.



A modern fürdőszobában az újságpapír-mintás tapéta és a szintén monokróm cement járólap jelenti a legjobb ötletet. A hálószobát dekoratív képkeret-mintás tapétával és koptatott laminált parkettával burkolták, melyekhez jól illik a frissen festett fiókos retró komód.





Az izgalmas faktúrák, az újsággal tapétázott falak és egyéb megoldások gyakran a kivitelező csapat kútfőjéből származtak, akik hozzászoktak már megbízójuk meredek ötleteihez, melyeket talán egy pesti vagy berlini romkocsma hangulata ihletet...
Júniusi cikkemet nyomtatásban az Otthon&kert magazinban találjátok: 


Gyertek a Vizitkártya közösségbe, ahol további látványos kalandok várnak a nyári cikkeimben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése