2017. jún. 7.

Feel the Freedom! A mi Woodstockunk: Alsóörs!

Akik személyesen ismernek, vagy évek óta az olvasói, tudhatnak rólam ezt-azt... Például, hogy imádom az új élményeket, kifejezetten szeretek ismeretlen helyekre vetődni, ugyanakkor gyakran vagyok romantikus-nosztalgiázós hangulatban. Ezekhez a meglehetősen ellentétes impulzusokhoz pár éve egy kiváló élményhelyszínt találtam: az alsóörsi Open Road Fesztet, amit a köznyelv egyszerűen "herli-fesztiválként" tart számon.


Se motorom, se bőrszerkóm, így első hallásra furcsának tűnhet, hogy mit keresek egy ennyire tematikus és fanatikus bulin, amit anyám a "nagyon vigyázz magadra édes lányom" aggódással nyugtázott, az első fesztivállátogatásomkor. Aztán közelről látva a fesztivál igazi arcát, elmerülve a nappal és éjjel is zajló nyüzsgésében, végig táncolva a felejthetetlen koncerteket, hamar elszálltak az előítéleteim...




Ezért most minden vagány kalandvágyónak és vajszívű nosztalgiázónak ajánlom az idei Open Road Fesztivált - június 7-11. között -, különös tekintettel arra a kivételes zenei programra, amiben a legnagyobb hazai rockbandák (Tankcsapda, Kowalsky meg a Vega, Edda Művek, Ganxsta Zolee, Kartel, Zorall, Pokolgép, Moby Dickmellett két külföldi nagyágyú is képviseli ifjúságunk slágereit. (itt most a "nagy generáció" és az utánuk jövő "X generáció" életkorát értem, ugyanakkor kamasz gyerekeim is simán dúdolják e dalokat! Ezt nevezik örökzöldnek, azt hiszem!)


Június 8-án, csütörtökön a legendás blues-rock banda, az angol Ten Years After lép a nagyszínpadra, akik révén a 60-as, 70-es évek rock himnuszai és blues balladái repítenek vissza minket a szabadság mámorába, a lázadás földjére, egyenesen Woodstockba.


Nevükhöz olyan dalok fűződnek, mint a nemzedéki himnusszá lett ’I'm Going Home’, vagy az ’I'd Love To Change The World’ – egy vérbeli zenekar, akikből még mindig elemi erővel árad a rock. Évtizedek múlásával sem veszítettek lendületükből. 2017-ben tehát Alsóörsre érkezik a Marcus Bonfanti- gitár, ének, Colin Hodgkinson- basszus és a két ősalapító, Ric Lee-dob, és a Chick Churchill-orgona összeállítású négyes fogat. Olyan dalok csendülnek majd fel az Open Road Fest színpadán, mint a ’Gonna Run', 'Nowhere To Run', vagy a 'I Say Yeah' című, Alvin Lee szerzemények, melyeket eddig még sosem játszott élőben a zenekar. Lehengerlő gitárjátékra és látványos show-ra készülhetünk, elementáris energiák borzolják fel majd a Balaton vizét. De a gigantikus slágereket sem maradnak el; úgy, mint az ’I Woke Up This Morning’, ’Love Like A Man’, ’The Hobbit’, vagy a ’Choo Choo Mama’ – légy ott, amikor életre kell Woodstock szelleme! 

Június 9-én, pénteken élőben szólalnak meg a szinti-pop himnuszok a legendás Alphaville együttestől!

"Forever Young", "Big in Japan"...magam is jól emlékszem még erre a rockkal fűszerezett szinti-pop stílusra, ami a védjegyükké vált, s ezzel a nyolcvanas évek különleges hangzású bandája alapjaiban változtatta meg a zenekultúrát. A pop, jazz, avantgard elektronika és klasszikus rockzene elemeiből építkező rekedtes hangzás, a pörgő dobszólamok és a kitartott gitár riffek évtizedes uralmát az Alphaville berobbanásával felváltotta valami egészen új, merész és alternatív, vagyis épp nekünk való! 

Hihetetlen, de ma is teltházas koncertek, fergeteges bulik jellemzik minden fellépésüket. Idestova húsz éve nincs megállás, turnét, turnéra halmoznak, aminek egyik megállója az Open Road Fest lesz. Tavaly a Strange Attractor első dallamai újabb mérföldkövet jelentettek a banda életében, és 2017-re szintén egy izgalmas lemezzel készülnek. Péntek este tehát a nagyszínpad előtt Alphaville-mámorban táncolnak és énekelnek együtt önfeledten a nyolcvanas évek titánjai, és a stíluskedvelő rock ifjak, s én is köztük leszek!

Ajánlóm végén, de nem utolsó sorban megemlíteném, hogy a fesztivál eddigi számtalan  motoros tematikájú programja mellett újdonság a reggeli jóga, a délutáni edzés, a tüzes cirkuszi produkciók és művészi faszobrászat is. Szimpatikus vonás, hogy az Open Road Fest idén a Magyar Mentőmotor Alapítványt támogatja. A támogatói jegyeket a fesztivál webshopjában lehet megvásárolni. A cél, hogy egy új mentőmotorra elegendő összeg összegyűljön! 

Ráadásként a látogatók közt egy Harley-Davidson Street Rod is gazdára talál. Csupán az ’OpenRoadFest’ appot kell hozzá letölteni: http://nyerj.openroadfest.hu/.


 Találkozzunk a 18. Harley-Davidson Open Road Festen – ’Feel the Freedom’!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése