2018. febr. 24.

Ódon ház, modern színekkel

 A nyaralónak készült Balaton felvidéki ház alaposan megváltoztatta a tulajdonosok életét, amikor második otthonukká vált, de szállóvendégeik is otthon érzik magukat itt, a középkori templomtorony árnyékában.



 A romos épületbe már első látásra beleszerettek új tulajdonosaik, de az értékőrző felújítás mellett tudatosan eltervezték, hogy a mai irányzatok színes stílusjegyeivel teszik izgalmassá új otthonukat. 
-„A házat nagyon elhanyagolt, lepusztult állapotban találtuk, belül zöld, penészes falakkal, korhadt nyílászárókkal és életveszélyesen recsegő falépcsővel, ami a padlásra vitt… Minden erőnkkel azon voltunk, hogy tiszteletben tartsuk a falu és a környezet hangulatát, de ugyanakkor becsempésszük az enteriőrökbe a modern kort is...”- emlékszik vissza Andrea a  mindenre kiterjedő felújítás kezdetére. Két évig tartó megfeszített munka volt, míg kialakult a műemlék jellegű épületből egy letisztult, meszelt falu ház és egy modernebb hangulatú, kőborítású hozzáépítés. 





Ez utóbbinak a központi része a nagy üvegfelülettel rendelkező közösségi tér, ahonnan egy lépcső vezet fel az emeleti lakrészbe.  A ház tervezője - Haász Lőrinc - türelmes építészként sokat segített a számtalan ötlet rendezésében és a valósághoz igazításában. Az építkezéssel kapcsolatos összes kívánságukat maradéktalanul megvalósította a kivitelező, Tefner Imre és csapata.
Andreáék, bár nagyon kedvelik a hagyományos belső térrel és korhű berendezéssel renovált vidéki házakat, mégis tudatosan elmozdultak ettől a stílustól a kortárs irányzatok felé.
  



A fürdőszoba például betonhatású burkolatot kapott, ami még nem túl gyakori a környék házaiban. A minimalista jellegű nagy kandalló falát sötétszürkére festették, a csiszolt fémlábakkal és tölgyfa fedlappal készült ipari karakterű ebédlőasztalt thonet székekkel ‘lazították'. Nagy kedvenc a nappali disznóvágó asztala a retro kerámia lámpával. Ezt az indusztriális vonalat követik a hálószoba éjjeliszekrényei és a lerakó asztalka is, amiket szintén az Artkrafttól szereztek be.




Hozzá jól illenek B.Hegedűs Piros festőművész absztrakt képei. A Möbelkunstban bukkantak a 70-es évekből származó narancs állólámpára, a hálószoba retro narancssárga foteljét pedig a váci Tolerián Antikban találták hozzá.  A régi-modern arculatot nyert vidéki ház már az első nyár alatt Andrea és Zoltán vidéki otthonává vált fővárosi életük mellett. Sőt vendégeik is egymásnak adják a Diófa utcai apartman kilincsét.




Házbemutató cikkem az Otthon&kert magazin februári számában olvasható:


Ha követed a Vizitkártya közösségi oldalát, nem maradsz le a következő lakásvizitről sem! Köszi a megosztásokat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése